Vad är mjäll?
Hårbottnens mikrobiom – och mjäll
För att förstå varför vi får mjäll måste vi först inse att hårbottnen lever i sin egen lilla värld. Varje kvadratcentimeter består av mellan 10 000 och 100 miljoner mikroorganismer som främst består av bakterier och jästsvampar(3). Detta ekosystem är hårbottnens mikrobiom. Forskning har gjort det möjligt för experter att fastställa vilka av dessa mikroorganismer som spelar en avgörande roll när det kommer till mjäll: en typ av jästsvamp vid namn malassezia. Denna jästsvamp har visat sig dominera hårbottnens mikrobiom hos människor med mjäll(4).
Identifiera två typer av mjäll
Det finns två typer av mjäll. Torrt mjäll och fett mjäll (som även kallas fastsittande mjäll för att det ofta fastnar i hårbottnen). Torrt mjäll består av flagor och fina vita eller grå partiklar som ofta faller fritt. Fett eller fastsittande mjäll å andra sidan är tjockare, kladdigare och mer feta fjäll som ansamlas på varandra. Detta uppstår när det sker en överproduktion av talg i hårbottnen. Fastsittande mjäll återkommer ofta eftersom talg främjar utvecklingen av malassezia-jästsvampen, vilket skapar en ond cirkel. Båda typerna av mjäll kan orsaka klåda, men det är inte alltid fallet.
Utforska skälen till mjäll?
Mjäll kan uppstå av flera olika skäl. Om huden intensivt flagar och har röda fläckar är det först och främst viktigt att konstatera att det inte är hudsjukdomen psoriasis. Olika faktorer såsom stress och hormonförändringar, en obalans i hudens pH-värde, eller en uttorkad hårbotten från centralvärme på vintern kan orsaka en överproduktion av talg. Faktum är att vintern är känd som "mjällsäsongen" i tempererade områden(5), medan torrperioden ökar uppkomsten av mjäll i exempelvis Thailand(6).