UPPSTÅR VAGINAL TORRHET ENDAST UNDER KLIMAKTERIET?
Orsakerna till vaginal torrhet varierar från fysiologiska faktorer, såsom hormonella förändringar eller biverkningar av läkemedel, till känslomässiga och psykologiska problem som brist på lust eller till och med ångest. Som tur är finns det en lösning på vaginal torrhet, oavsett vad orsaken är.
Men det viktigaste är att prata om det med målet att ta reda på vad obehaget beror på.
Varför uppstår vaginal torrhet under klimakteriet?
Vaginal torrhet är ett mycket vanligt symptom hos kvinnor i klimakteriet. Den vaginala slemhinnan som är känslig för minskad hormonell östrogenutsöndring blir gradvis tunnare och förlorar sin elasticitet, framför allt på grund av minskade nivåer av kollagen och fettvävnad. Vaginal torrhet ökar med åren och leder till sveda, irritation, smärta vid sex eller infektioner. Det bidrar också till urinvägsproblem.
25-50 % av alla kvinnor upplever vaginal torrhet under klimakteriet
Det finns olika lösningar: om en hormonell behandling ordineras kommer den att hjälpa mot vaginal torrhet. Lokala behandlingar baserade på estradiol, som vaginala äggceller, ringar eller krämer, är effektiva. Om en östrogenbehandling inte är önskvärd eller tillrådlig kan glidmedel och vaginala vätskor tillfälligt minska symtomen. På senare tid har E-vitamin använts för att förbättra vaginal torrhet. Dessa lokala behandlingar är dock tillfälliga lösningar och har inte längre någon effekt när patienten slutar använda dem.
Vaginal torrhet är ett vanligt och frustrerande tillstånd, men det finns sätt att lindra obehaget. Om brist på lubrikation orsakar smärtsamt sex bör du tala med din läkare om all möjlig vård.
Viktiga faktorer att komma ihåg:
● Sanning: vaginal torrhet är en klassiker i klimakteriet
● Tips: hormonella behandlingar, glidmedel och vaginala återfuktare är dina bästa vänner om du använder dem dagligen och på lång sikt
KÄLLA:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Womens Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.