Faktorer vid viktökning
Klimakteriet orsakar hormonella förändringar i kvinnans kropp, vilket kan leda till vissa förändringar och åkommor. En förändring är att gå upp i vikt. Så vad händer i kroppen? Först och främst förändras fördelningen av fettvävnad. Under ditt reproduktiva år deponerades fettvävnad på dina lår och höfter. Nu ansamlas överflödigt fett i bukområdet, subkutant och runt kroppens inre organ (1).
Data visar att kvinnor anser att viktminskning och bibehållen vikt är de viktigaste livsstilsfrågorna under klimakteriet. Kvinnor föreslår också att kost och motion är viktigt under övergångsperioden till klimakteriet (2). Så varför kan vi inte gå ner i vikt under klimakteriet? Prevalensen av fetma är högre hos postmenopausala kvinnor än hos premenopausala kvinnor (3). I genomsnitt går kvinnor upp ca 0,7 kg per år under medelåldern (femte och sjätte decenniet), oberoende av deras ursprungliga kroppsstorlek(4). Det är viktigt att veta att fetma är vanligare i äldre åldersgrupper av olika skäl, till exempel lägre ämnesomsättning och minskad fysisk aktivitet (5).
Förutom själva åldrandet utsätts kvinnor mitt i livet för flera unika och potentiellt sammanhängande faktorer som kan bidra till viktuppgång. Dessa inkluderar östrogenbrist, humörstörningar och sömnstörningar. Den befintliga litteraturen stöder dock teorin att viktökning hos kvinnor mitt i livet främst kan bero på åldrande och livsstilsförändringar, och att klimakteriet i sig inte leder till någon betydande viktökning efter justering för åldrande. Detta innebär att rätt kost och fysisk aktivitet leder till att man bibehåller en hälsosam kroppsvikt (4). Här är några enkla regler för vad du ska äta.